You are currently viewing 5 βήματα για την κατασκευή e-shop

Έφτασε η ώρα να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και να προβάλεις τα προϊόντα της επιχείρησής σου;

Μήπως ακόμη διστάζεις και προβληματίζεσαι για το εάν τελικά θα σε βοηθήσει, έτσι ώστε να αυξήσεις τις πωλήσεις σου;

Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μια οργανωμένη στρατηγική καθώς η άνθιση του διαδικτύου είναι ραγδαία το τελευταίο διάστημα και σε αυτό συνετέλεσε σε ένα μεγάλο βαθμό και η πανδημία.

Παρακάτω αναφέρουμε 6 βήματα στα οποία, εάν δώσεις προσοχή, θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

 

1ο Βήμα – Συμπεριφορά Καταναλωτών

Πρώτα απ’ όλα προτείνουμε να βρεις το target group στο οποίο απευθύνεσαι. Έπειτα να σκεφτείς ποιες είναι οι αγοραστικές του συνήθειες και ανάγκες και γενικότερα όλη τη συμπεριφορά του στη διάρκεια ενός έτους.

Οι καταναλωτικές συμπεριφορές διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη γεωγραφική θέση αλλά και με άλλους παράγοντες που είναι καλό να παρατηρήσεις και να αξιοποιήσεις αναλόγως.

Μια καλή ιδέα είναι, αν έχεις φυσικό κατάστημα να συλλέξεις μέσω ερωτηματολογίου τις προτιμήσεις μερικών πελατών σου και να τις εκμεταλλευτείς για το ηλεκτρονικό σου κατάστημα. Μια ερώτηση που θα εμπεριέχει το ερωτηματολόγιό σου μπορεί να είναι:

‘’ Ποια προϊόντα θα αγοράζατε ή δε θα αγοράζατε μέσω του νέου μας eShop;’’

Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ένα σημαντικό στατιστικό δεδομένο σχετικά με τα προϊόντα που θα έχεις διαθέσιμα στο e-shop σου. Κάποια προϊόντα μπορεί να είναι από τη φύση τους δύσκολα να πωληθούν και ίσως να μη χρειάζεται να τα συμπεριλάβεις.

Συνοψίζοντας για τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αναφέρουμε επιγραμματικά  τι είναι καλό να παρατηρήσεις:

Α. Τη συμπεριφορά του καταναλωτή στο φυσικό σου κατάστημα εάν έχεις ή από άλλη προωθητική πηγή που μπορεί να ανέπτυξες πριν καν κατασκευάσεις το e-Shop σου όπως μέσω Social Media.

Β. Ποια προϊόντα έχουν υψηλότερες πωλήσεις και αν οι πελάτες σου προτιμούν επώνυμα προϊόντα

Γ. Τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι καλό να έχεις ένα στατιστικό δεδομένο σε κάθε εποχή. Επιπρόσθετα, είναι καλό να ομαδοποιήσεις τα ερωτηματολόγια των πελατών με βάση την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, την περιοχή ίσως και την οικογενειακή κατάσταση (π.χ νέοι γονείς, εργένης κτλ.)

2ο Βήμα – Ανάλυση Ανταγωνισμού

Είναι σίγουρο ότι έχεις ως ερέθισμα και κίνητρο την επιτυχία κάποιων ανταγωνιστών σου παρατηρώντας τον αριθμό των πωλήσεων που αποστέλλουν μέσω των courier. Επίσης, μαθαίνεις για τις επιδόσεις τους από τους κοινούς προμηθευτές σου.

Μόνο όμως με αυτά τα στοιχεία δε δύναται να έχεις μια σωστή εκτίμηση. Σίγουρα δεν μπορείς να αξιολογήσεις την αποτελεσματικότητα των ανταγωνιστών σου από αυτά τα δεδομένα.

Είναι καλό να παρατηρήσεις πιο εμπεριστατωμένα χαρακτηριστικά για να δεις και εσύ αν μπορείς να ακολουθήσεις αυτούς τους ρυθμούς και τις τάσεις της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Ποιο είναι το μέγεθος των ανταγωνιστών σου, όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία; Για παράδειγμα ανταγωνιστής σου είναι το Πλαίσιο και ο Κωτσόβολος; Μήπως κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις;

Β. Ποια είναι τα περιθώρια κέρδους, η διαφορά τιμής/κέρδους καθώς και οι τάσεις του κόστους; Μένουν ικανοποιημένοι από την αποδοτικότητα και τη θέση τους στην αγορά; Εκτιμούμε τότε ότι δεν θα αλλάξει εύκολα η στρατηγική τους.

Γ. Ποιες προωθητικές ενέργειες πραγματοποιούν και με τι διαφημιστικό budget; Το spent budget μπορείς να το δεις κατά προσέγγιση.

Δ. Ποια είναι η θέση τους στην αγορά και πόσα χρόνια βρίσκονται στο διαδικτυακό γίγνεσθαι.

Ε. Ποια είναι τα δυνατά στοιχεία των ανταγωνιστών σου; Για παράδειγμα, η αυθημερόν παράδοση, οι καλές τιμές, η δημιουργία προωθητικών κινήτρων, τα δωρεάν μεταφορικά κ.ά.

 

3ο Βήμα – Strategy Plan

Το Strategy plan είναι το βήμα στο οποίο θέτουμε τους στόχους.

Έχεις συγκρίνει όλα τα ανιχνεύσιμα στοιχεία των 2 παραπάνω βημάτων και με ρεαλιστική αντιμετώπιση σχεδιάζεις τους στόχους που θα καλύψουν τις επιχειρηματικές σου ανάγκες.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη δική σου οπτική με ή χωρίς τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου Digital Marketer και θα αποτελέσει το κλειδί επιτυχίας ή αποτυχίας. Κάθε επιχειρηματική δράση έτσι και αλλιώς εμπεριέχει το στοιχείο του ρίσκου.

Το γνωρίζεις και δεν πρέπει αυτό να σταθεί εμπόδιο στην αναρρίχησή σου στο διαδίκτυο.

Είσαι πιο έτοιμος ή έτοιμη από ποτέ καθώς στο σημείο αυτό γνωρίζεις τα παρακάτω:

  • Τάσεις της αγοράς
  • Ανάγκες των καταναλωτών
  • Συμπεριφορά των ανταγωνιστών
  • Επιχειρηματικές προσδοκίες

 

Το σημείο που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία είναι η διάρκεια του project. Είναι καλό να βάζεις μακροχρόνιους στόχους, τουλάχιστον ενός έτους, ώστε να μπορείς να διαβλέπεις διάφορους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά η αρνητικά την απόδοση.

Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεσαι και για ποικίλους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά όπως covid, εποχικοί κ.ά.

Επιπλέον, θα πρέπει να αναρωτηθείς, γιατί να προβάλλεις τα προϊόντα της επιχείρησής σου στο διαδίκτυο και με τι αποτελέσματα θα μείνεις ικανοποιημένος/η.

Αν γνωρίζεις ποιοι θα ήταν οι ρεαλιστικοί στόχοι για την αρχή που κάνεις, μπορείς να τους θέσεις. Αλλιώς προσπάθησε να μη σε βγάζει η όλη δραστηριότητα εκτός προϋπολογισμού, σε σημείο που να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις για τα πρώτα 1-2 έτη.

 

4ο Βήμα – Κατασκευή e-shop

Στο task αυτό αρχίζεις με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Προχωράς πλέον από τη σημαντική μεν θεωρία στην πράξη.

Πρώτα απ΄όλα, είναι σημαντικό να βρεθεί η εταιρεία που θα συνεργαστείς. Εφόσον πραγματοποιήσεις μερικά ραντεβού με Digital Marketing Agencies επίλεξε το team που θεωρείς ότι θα συμβάλει στο μεγαλύτερο βαθμό στους στόχους και θα καλύψει τις επιχειρηματικές σου ανάγκες.

Το team που θα επιλέξεις θα σου προτείνει τα εργαλεία και τις μεθόδους, ώστε να καλύψεις απόλυτα τις ανάγκες σου τόσο στην κατασκευή & συντήρηση, αλλά και στην προώθηση των προϊόντων σου.

Οι παρακάτω ενέργειες είναι αυτές που έχεις πρωτίστως ανάγκη όσον αφορά το e-shop σου:

  1. Κατοχύρωση κατάλληλου domain name
  2. Αξιόπιστο e-shop hosting
  3. Δημιουργία λογότυπου, εάν δεν έχεις ή ανανέωση του υπάρχοντος
  4. Καλαίσθητο και μοναδικό design του e-shop
  5. Επιλογή CMS (συστήματος διαχείρισης e-shop)
  6. E-shop Development
  7. Διασύνδεση με τράπεζα, ευέλικτους τρόποι πληρωμών (αντικαταβολή, τραπεζική κατάθεση, αντικαταβολή, PayPal κ.ο)
  8. Φωτογράφιση προϊόντων
  9. Πλήρης περιγραφή προϊόντων
  10. Διαχείριση & επεξεργασία προϊόντων, εισαγωγή, αποθέματα κτλ
  11. Εμπορική διαχείριση μέσω ERP
  12. Τεχνική υποστήριξη e-shop
  13. Google Ads Campaigns
  14. Social Media Marketing
  15. Seo
  16. Email Marketing
  17. Viber Marketing
  18. Market Places όπως Skroutz, Bestprice κτλ.
  19. Ενημέρωση αποθεμάτων και των προϊόντων μέσω γέφυρας με τους προμηθευτές σου.

 

Οι τεχνικές Marketing που μπορούν να εφαρμοστούν είναι πολλές. Πολλές είναι και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα σημερινά ηλεκτρονικά καταστήματα. Το ζήτημα είναι τι χρειάζεσαι εσύ ως επιχείρηση για να πετύχεις μια καλή αναλογία εσόδων και εξόδων.

 

5ο Βήμα – E-shop Support

Συνεχίζουμε με το 5ο και τελευταίο βήμα. Όλα τα παραπάνω βήματα είναι σημαντικά για να ξεκινήσεις, όμως για να αναπτύξεις την επιχειρηματική σου δραστηριότητα χρειάζεται το παρόν βήμα.

Αυτά λοιπόν που χρειάζεσαι είναι τα εξής:

  • Επάρκεια σε προσωπικό που θα διαχειρίζεται τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τους πελάτες και τα προϊόντα.
  • Το Digital Marketing Agency που θα αναλάβει την τεχνική και τη διαφημιστική υποστήριξη του e-shop.
  • Διαφημιστικό budget.
  • Εξειδικευμένο άτομο για τη φωτογράφιση των προϊόντων, αν χρειάζεται.
  • Χρόνο για την εύρεση νέων συνεργασιών στην προμήθεια προϊόντων ή στη διαπραγμάτευση των υπαρχόντων.
  • Ένα μηχανισμό για την μηχανογράφηση των πελατών, των πωλήσεων και προμηθευτών για να υπολογίζονται τα έσοδα και έξοδα.

 

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε με τα παραπάνω βήματα. Αναμένουμε τα σχόλιά σας και αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.