To σκηνικό είναι απλό, σε πολλούς ίσως γνώριμο και σε μερικούς άλλους τα πρώτα σημάδια έχουν φανεί ήδη. Το e-shop σου οδεύει προς την αποτυχία, η επιχείρηση σου δυσκολεύεται σημαντικά, και έχεις αρχίσει να ανησυχείς ποια είναι η επόμενη μέρα. Ποια όμως είναι αυτά τα σημάδια και πώς μπορείς να τα αναγνωρίσεις έτσι ώστε να προλάβεις την κατάσταση εγκαίρως και να τη διορθώσεις;
Σημάδι #1: Το e-shop σου δεν ανανεώνεται επαρκώς
Το σημαντικότερο κομμάτι κάθε e-shop και κατ’ επέκταση κάθε ιστοσελίδας, το περιεχόμενό της, δεν ανανεώνεται επαρκώς! Το Νο.1 λάθος των ιδιοκτητών e-shop, είναι και παραμένει η ελλειπής ενημέρωσή του, σε σταθερή και μόνιμη βάση! Κάθε πελάτης και επισκέπτης, βομβαρδίζεται καθημερινά από πληροφορίες και νέα προϊόντα, οπότε οποιοδήποτε στάσιμο και δεδομένο e-shop φαντάζει απλά … αρχαίο στα μάτια τους! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το ίδιο το e-shop, τη δομή του, τα Social Media, το Blog, τα προϊόντα, τα banners, slides κ.ο.κ. Ανανεωθείτε, αλλάξτε όψη, περιεχόμενο, ακόμη και προϊόντα για να βοηθήσετε την επιχείρησή σας!
Σημάδι #2: Δεν έχεις business plan
Στο Internet μπορείς να πουλήσεις τα πάντα. Ή τουλάχιστον, έτσι θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών e-shop. Και προς μεγάλη τους τέρψη, έχουν τεράστιο δίκιο! Αλλά (σχεδόν) όλοι τους ξεχνούν 2 σημαντικούς παράγοντες: Αρχικά, πως την ίδια σκέψη είχαν σίγουρα και χιλιάδες ακόμη, και δεύτερον, πως για να πουλήσεις τα προϊόντα σου, θα πρέπει να φτάσεις πολλές φορές σε μεγάλα μήκη και πλάτη, και πολύ πιο συχνά, να ξεπεράσεις ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό. Γι’ αυτό και το business plan:”Θα ανοίξω ένα e-shop και θα αρχίσω να πουλάω αύριο”, απλά, δε στέκει! Ψάξε, διάβασε, μελέτησε και ενημερώσου, και οργάνωσε την επιχείρηση σου, και το e-shop σου, από το Α έως και το Ω.
Σημάδι #3: Δεν κάνεις έρευνα αγοράς
Τι σημαίνει για εσένα ο όρος Έρευνα Αγοράς; Αν δε σημαίνει τίποτα, καιρός να αλλάξεις σελίδα στη ζωή και στην επιχείρησή σου. Αν πάλι, απλά το έχεις μόνο ακουστά, πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα διάβασμα! Αν τέλος, το χρησιμοποιείς σαν καταναλωτής, καιρός να κάνεις το ίδιο και στην επιχείρησή σου, όσο πιο άμεσα γίνεται! Τα προϊόντα σου είναι μοναδικά; Αν όχι, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σου; Οι τιμές τους; Τα μεταφορικά τους; Με ποιον τρόπο προωθούν το e-shop τους; Χρησιμοποιούν το blog τους; Κάνουν διαφήμιση στη Google; Στα Social Media; Όλα αυτά είναι όλα όσα πρέπει να μάθεις και πολλά παραπάνω, για να μπεις σωστά και δυναμικά στο παιχνίδι!
Σημάδι #4: Δεν έχεις σωστές και ποιοτικές φωτογραφίες προϊόντων
Απόλυτα βασικό, θεμελιώδες για να μπορείς να προβάλλεις τα προϊόντα σου με τον καλύτερο τρόπο. Θεωρείς πως είναι αμελητέο; Σκέψου ξανά! Οι πελάτες σου, όπως και όλοι οι πελάτες στα e-shops, είναι οπτικοί τύποι, και μάλιστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία! Πώς θα μπορέσεις να δείξεις στον πελάτη σου, πόσο όμορφο, ελκυστικό, αποδοτικό, χρηστικό, ουσιώδες, εντυπωσιακό, λειτουργικό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι το προϊόν σου; Επένδυσε στις φωτογραφίες σου, ώστε να είναι μεγάλες, καθαρές, φωτεινές, με έντονα χρώματα και κάτι εξίσου σημαντικό: να είναι όλες στο ίδιο μέγεθος, όπως ορίζεται τη στιγμή δημιουργίας του e-shop!
Σημάδι #5: Το e-shop σου δεν είναι fully responsive
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από ένα αποδοτικό και κερδοφόρο, από ένα fully responsive e-shop! Η πλειοψηφία των χρηστών, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, πλοηγούνται πλέον αποκλειστικά από την κινητή τους συσκευή! Όλοι, μα όλοι οι χρήστες πλέον διαθέτουν τουλάχιστον μία συσκευή smartphone, πολλοί ακόμη χρησιμοποιούν και tablets, και πλέον πολλά laptops φέρουν οθόνες με μέγεθος από 11,4” έως και 14”. Έτσι είναι ζωτικής σημασίας, το e-shop σου να εμφανίζεται τέλεια, σε κάθε διάσταση οθόνης, και συσκευής. Αν αυτό δε γίνεται, μπορείς αυτόματα να θεωρήσεις πως τα χρήματα που δίνεις σε διαφημίσεις και προωθητικές εκστρατείες, “φτερουγίζουν” ανέμελα, προς πάσα κατεύθυνση, εκτός από το πορτοφόλι σου!
Bonus #Σημάδι: Δεν εμπιστεύεσαι ποτέ κάποιον ειδικό
Γιατί πολύ απλά, είναι ο ειδικός, στη δουλειά που έχει επιλέξει να κάνει. Η διαφορά όμως, είναι πως η δική σου δουλειά, δεν είναι ούτε να προγραμματίζεις, ούτε να δημιουργείς καμπάνιες, αλλά ούτε και να “πειράζεις” όλες τις ρυθμίσεις που μπορεί να έχει το e-shop σου. Γι’ αυτό άλλωστε πληρώνονται και αυτοί, για να σου παρέχουν τη γνώση, την ταχύτητα και την αξιοπιστία που ψάχνεις από έναν ειδικό στο χώρο, χωρίς εσύ να ανησυχείς για τίποτα! Έτσι, θα έχεις όλη την άνεση και την ευχέρεια χρόνου να ασχοληθείς με όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε, να κάνεις τη μελέτη και να λάβεις όλες τις επιχειρηματικές αποφάσεις που χρειάζεται για να οδηγήσεις την επιχείρησή σου στην κορυφή!
Εμπιστεύσου την ομάδα της IMBnet και μαζί θα δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο e-shop!