Η συνταγή της επιτυχίας στα social media είναι πολύ απλή: Δημοσιεύστε μια εικόνα, σε διαστάσεις 1:1. Πρόσθεσε το προϊόν σου, το λογότυπό σου και μια τιμή. Ανέβασε το, πρόσθεσε και ένα link προς τη σελίδα του προϊόντος, γράψε και μια σειρά κείμενο(αν σου βγει) και είσαι έτοιμος! Μη ξεχάσεις μόνο να πατήσεις και το μικρό μπλε κουμπί, με τίτλο προώθηση, με ένα απειροελάχιστο ποσό, και δες τις παραγγελίες σου να εκτοξεύονται!
Πώς πραγματικά να προσελκύσετε περισσότερα άτομα στα Social Media
Ξαφνιάστηκες; Αν ναι, είσαι ένας ή μια από την πλειονότητα των επιχειρήσεων στα social media που θεωρούν πως επενδύοντας σε ένα δημιουργικό(από κάποιον γραφίστα στην καλύτερη) και ένα μικρό budget, οι πωλήσεις τους θα φτάσουν τα επίπεδα του Public ή του Κωτσόβολου εν μια νυκτί!
Και τώρα, ας δούμε τα πράγματα (πολύ) ρεαλιστικά. Όπως όλοι γνωρίζετε και γνωρίζουμε, τίποτα δε μένει στάσιμο, έτσι και τα Social Media. Τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, που πολλές φορές, ούτε οι επαγγελματίες του κλάδου του Digital Marketing δε μπορούν να παρακολουθήσουν στο 100%. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να θεωρούμε πως υπάρχει πανάκεια, ειδικά σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία. Αυτό όμως δε σημαίνει πως τα χέρια μας είναι δεμένα. Το αντίθετο μάλιστα, τα social media, αποτελούν περίτρανο παράδειγμα πως μια επιχείρηση, όσο μικρή κι αν είναι σε μέγεθος, μπορεί να επιτύχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα! Αρκεί να ακολουθήσει έναν και μόνο απλό οδηγό: να είναι ευέλικτη.
Τι εννοούμε ευελιξία στα Social Media;
Είναι η πολύ απλή μετάφραση του «ακούω αυτό που θέλει ο πελάτης μου, και ανταποκρίνομαι αναλόγως». Σκεφτείτε λοιπόν τον πελάτη σας ως το παιδί σας. Ή καλύτερα, το μικρό παιδί σας, στην ηλικία των 3-5 ετών. Είναι πολύ ενεργός, είναι πολύ περίεργος, του αρέσουν όλα εκείνα τα ανεξήγητα μικρά πράγματα, που μπορεί να νιώσει χαρά με κάθετί μικρό, και ακόμη και όταν του προσφέρετε τον ουρανό με τα άστρα, για εκείνον να μην έχει καμία σημασία, και να βαριέται πάρα πάρα πολύ, και πολύ γρήγορα. Αυτός λοιπόν είναι ο μέσος επισκέπτης σας, και μάλιστα, αυτός είναι και ο καλύτερος σύμμαχός σας. Γιατί όμως αυτό;
Όπως κάθε μικρό παιδί, έτσι και ο πελάτης σας είναι περίεργος, ανυπόμονος και γεμάτος ενθουσιασμό για οτιδήποτε καινούργιο. Πόσο μάλλον όταν αυτό του προσφέρει και μια μεγάλη δόση ντοπαμίνης, και «τρελαίνει» τον εγκέφαλό του από χαρά. Έτσι, είναι πρόθυμος να δοκιμάσει τα πάντα, από μια απλή εικόνα, από μια selfie, από ένα live video, ένα απλό video, μια δημοσκόπηση, ερωτήσεις, ένα story, ένα αυτοκόλλητο, ένα quote κ.ο.κ. Και φυσικά, όχι μόνο μία φορά την ημέρα, αλλά όπως πολύ σωστά καταλάβατε, όσο πιο συχνά μπορεί.
Πώς μπορούμε εμείς να προσαρμοστούμε στον πελάτη μας;
Επομένως, το να περιμένουμε πως θα κερδίσουμε αυτόν τον πελάτη, ανεβάζοντας απλά μια φωτογραφία που τραβήξαμε με το κινητό μας, πιθανότατα μέτριας ποιότητας, φαντάζει απλά ουτοπικό. Κι αυτό κρύβει μια δόση αλήθειας. Αρκετά μεγάλη, αλλά όχι την πλήρη εικόνα. Γιατί όλα αυτά πρέπει να συμπεριληφθούν στο γενικότερο πλαίσιο της επιχείρησής μας. Γιατί αν αυτή η φωτογραφία, αποτελεί μέρος μια γενικότερης καμπάνιας awareness για τη ζωή, τις ευαισθησίες ή την δράση off camera ενός ανατρεπτικού καλλιτέχνη, ο οποίος θέλει να ευαισθητοποιήσει τους ακόλουθούς του απέναντι στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την εκμετάλλευση των ανήλικων παιδιών στη Ζάμπια, και έχει τραβηχτεί από το κινητό του, ενώ προσπαθεί να απωθήσει δουλεμπόρους από το να αρπάξουν ένα ακόμη μικρό παιδί, τότε από μια φωτογραφία, μετατρέπεται σε ένα viral «όπλο» ενάντια στην καταπίεση.
Εγώ μπορώ να το κάνω;
Δε χρειάζεται όμως να ταξιδέψετε μέχρι τη Ζάμπια για να κάνετε τη διαφορά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξάψετε το ενδιαφέρον του πελάτη σας. Και να το κάνετε με αμείωτη ένταση. Πρώτα όμως πρέπει να δοκιμάσετε. Εικόνες, βίντεο, κείμενα, emojis, και ότι άλλο υπάρχει. Είναι εύκολο, δεν κοστίζει και κυρίως, έχετε όλο το υλικό του κόσμου στα χέρια σας. Βοηθήστε τον πελάτη σας να κατανοήσει γιατί η δική σας εταιρία ενέργειας είναι η πιο συμφέρουσα για αυτόν: Δείξτε του ένα βίντεο στο Facebook με ευχαριστημένους πελάτες σας. Βοηθήστε τον πελάτη σας που του αρέσουν τα ταξίδια, να κλείσει το επόμενο ταξίδι του με το δικό σας ταξιδιωτικό πρακτορείο: Δημοσιεύστε ένα άρθρο με όλα τα αξιοθέατα και τα κρυμμένα σημεία ομορφιάς στα Μετέωρα, δημιουργώντας παράλληλα slides στο Instagram.
Μαγέψτε τον πελάτη σας που αγαπάει την pizza: Δείξτε τους σε ένα live μάθημα πώς να φτιάξουν την καλύτερη σάλτσα για pizza! Θέλετε να δείτε αν πραγματικά θα αγοράσουν οι πελάτες σας το νέα σκουλαρίκια που ετοιμάζεστε να φέρετε στο κατάστημά σας; Ρωτήστε τους με μια δημοσκόπηση ποιο σχέδιο θεωρούν πιο όμορφο, αφού τους τα παρουσιάσετε με μια προσεγμένη φωτογράφιση!
Κάθε πότε όμως;
Πόσες φορές όμως θα το κάνετε αυτό και σε ποιο κανάλι επικοινωνίας; Η απάντηση είναι και πάλι πολύ απλή! Όσες χρειαστεί! Και για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, όσες σας το ζητήσουν! Ακούστε τους πελάτες σας! Τους αρέσουν τα βίντεο; Χαρίστε τους περισσότερα! Ενθουσιάζονται με τις φωτογραφίσεις; Φωτογραφίστε συνέχεια! Τους αρέσει η κουβέντα; Πιάστε συζήτηση στα σχόλια! Έχουν βαθύτερες αναζητήσεις; Δημοσιεύστε ένα άρθρο με το σκοπό της ζωής σας! Πιάστε τον παλμό τους!
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσθέσουμε, πως δεν υπάρχει βέλτιστο κανάλι επικοινωνίας, για καμία επιχείρηση, αν πρώτα δεν δοκιμάσουν όλα τα διαθέσιμα. Ίσως το sneaker shop σας να κάνει πάταγο στο TikTok, με μικρής διάρκειας videos, που θα καθηλώσουν το χρήστη. Και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η επιχείρηση ανακαινίσεών σας να βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον το LinkedIn, καθώς θα συνάψει νέες επαφές με στελέχη επιχειρήσεων αλλά και άλλες επιχειρήσεις που θα αναζητήσουν ένα φρεσκάρισμα στο κατάστημά τους. Και έχουμε πολύ δυνατό προαίσθημα πώς τα vintage κοσμήματα σου θα κάνουν θραύση στο Pinterest, όπου πολλοί θα τα αποθηκεύσουν ως έμπνευση, μόλις δουν το board σου με τα boho & ethnic looks!
Αν περιμένεις κανόνες, οδηγίες, και μπούσουλες, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Ο κόσμος των social media, είναι εξαιρετικά μεγάλος, και χωράει κάθε ξεχωριστή «φωνή» οποιασδήποτε επιχείρησης, αρκεί να μπορεί να φωνάξει δυνατά ένα ενδιαφέρον μήνυμα. Εσείς, πόσο ενδιαφέροντα μηνύματα θα χαρίσετε στα «παιδιά» σας;